Yurtdışında Pilotluk Eğitimi – Pilotaj eğitimi özellikle son yılların en popüler eğitimleri arasında yerini aldı. Pilotluk mesleği gerek prestiji gerekse yüksek kazancı göz önünde bulundurulduğunda popüler mesleklerde öne çıkmıştır. Artan pilot ihtiyacını karşılamak için Türkiye’de de pilotluk eğitim okulları açılmıştır lakin hem maliyetleri yüksek hemde uzun sürmektedir. Amerika’da veya Avrupa’da Piloyluk lisansınızı çok daha ekonomik ve kısa sürede alabilmeniz mümkün olmaktadır.
Son zamanlarda artan havayolu ulaşımı beraberinde pilot gereksinimini de getirmiştir. Bunun için havayolları her sene iş ilanı açmaktadır. Türkiye’de son yıllarda Türk Hava yolları ve Pegasus gibi havayolu firmaların yılda yaklaşık 1000 pilotu bünyesine katmaktadır. Türkiye’de ve dünya genelinde artan pilot ihtiyacını karşılamak için pilot okulları sayısı artmıştır. Öğrenci adaylarınında eğitim alacakları okulu seçmesi daha da zorlaşmıştır. Gerek okulun istediği fiyat gerek eğitim süresi gibi bir çok etken ortaya çıkmıştır.
Yurtdışında Pilotluk Eğitimi için Şartlar Nelerdir?
Pilot olabilmek için gerekli şartlara uygun olup olmadığınızın eğitime başlamadan önce belirlenmesi gerekmektedir. Gerekli şartları şu şekilde sıralayabiliriz.
- En az Lise mezunu olmanız
- Sağlık Raporu – uçuşa elverişli olduğunuzu gösterir sağlık raporu alma dair sağlık raporları (Seviye 1 ve Seviye 2)
- Yeterli dil seviyesi (genellikle orta-orta üstü İngilizce seviyesi istenmektedir)
Türkiye’de verilen pilotaj eğitimleri yüksek maliyetleri ve uzun süren eğitimi nedeniyle tercih edilmemektedir. 60- 70 bin euro gibi fiyatlardan başlaması ve eğitim boyunca çeşitli ekstra ücretlerin çıkması, uçak sayılarının ve meydan sayısının az olmasıyla uzayan eğitim süresi , Türkiye’de alınan pilot lisansının diğer ülkelerde kabul görmemesi nedeniyle öğrenciler daha kaliteli , ucuz ve kısa süren eğitim için yurt dışına bakmaya başlamıştır
Yurtdışında Pilotluk Eğitimi Veren Ülkeler
Amerika’da Pilotluk Eğitimi
Amerika’daki pilotluk okulları öncelikle çok daha ekonomik olması nedeniyle oldukça fazla tercih edilmektedir. 35 Bin USD’den başlayan okullar yurtdışı pilotluk okulları arasındaki en ekonomik maliyetlerdir. Ayrıca uçuşa en uygun hava koşullarının Florida eyaletinde olması pilotluk lisansı alabilmeniz gerekli uçuşlarınızı çok daha kısa sürede tamamlamanıza ve pilotluk lisansınızı çok daha kısa sürede alabilmenize olanak sağlamaktadır.
Amerika’da Pilotluk Okulları için Tıklayın.
Macaristan’da Pilotluk Eğitimi
Macaristan pilotluk okulları diğer Avrupa ülkelerine göre daha fazla tercih edilmesiyle bir adım önde. Her yıl Türkiye’den yüzlerce pilot adayına eğitim veren Macaristan’daki pilotluk okullarının Türkiye’ye yakın olması ve kaliteli eğitim vermesi ve eğitim maliyetlerinin Türkiye’ye göre daha ekonomik olması tercih sebepeleri arasında yer aliyor.
Yurtdışında Pilotluk Eğitimi Fiyatları

Avrupa’da Pilotluk Eğitimi Fiyatları
Avrupa’da verilen pilotaj eğitimi düşük maliyeti bakımından ön plana çıkmaktadır. 40 bin euro gibi bir fiyatla eğitimi bitirebilip EASA CPL ve ATPL lisanslarınızla dönebilirsiniz. Avrupa’da verilen eğitim modüler eğitimdir. Belirli bir eğitim programı yoktur eğitimiz siz olduğunuz sürece devam eder siz olmadığınız zaman durur. Türkiye’deki işini bırakamayan kişiler için ideal eğitim Avrupa’dadır. Eğitim yaklaşık 12-18 ay sürmektedir.
Amerika’da Pilotluk Eğitimi Fiyatları
Amerika pilotaj eğitimi konusunda en önde gelen ülkedir. Eğitim ücreti 35 bin dolardan başlamaktadır. Eğitim süresi ortalama 6-8 aydır. Eğitimin kalitesi diğer tüm ülkelerin üstündedir. Havayolları başvurularında Amerika’da eğitim görmüş adaylar diğer adayların önüne geçmektedir. Eğitim kalitesinin yüksek olmasının nedenleri ; Kullanabileceğiniz çok fazla sayıda havalimanı olması ve bu havalimanlarının çoğunun kulesi olması eğitim kalitesini artırmaktadır. Pilot adayı çok farklı çeşitlerde havalimanına iniş yaptığı için Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki sadece bir kaç hava meydanına inmiş adaylardan daha iyi yetişmiş ve daha iyi havacılık ingilizcesine sahip olacaktır. Ayrıca Florida Miami de hava koşulları yılın her zamanı sıcak olduğu için uçuşunuz aksamaz ve kısa sürede eğitiminizi bitirebilirsiniz. Amerika’dan alacağınız lisans FAA lisansıdır. Bu lisans Avrupa ve Türkiye hariç dünyanın çoğu yerinde çevrim gerektirmeden kabul edilen güçlü bir lisanstır. Türkiye’de ise 2 saatlik çevrim uçuşu yapıp kolayca çevirebilirsiniz. Amerika diğer ülkelerin aksine uçuş eğitimi için herhangi bir dil belgesi istememektedir.
Amerika’da Pilotluk Eğitimi Fiyatları için Tıklayın.
Yurt Dışında aldığım Pilotluk Eğitimi Türkiyede Geçerli mi ?
Unutulmamlıdır ki Türk Hava Yolları ve Pegasus gibi havayolu firmalarında Yabancı uyruklu eğitimini yurtdışında almış pilotlar da uçuş yapmaktadır. Yine aynı şekilde hali hazırda eğitimini Amerika ve Macarsitan’da almış ve Türkiye’de aktif olarak çalışan pilotlarımız bulunmaktadır. Pilotluk eğitimini ve lisansını Yurtdışında almış pilotların Türkiye’de uçuş yapabilmeleri için tek yapması gereken eğer gerekliyse pilotluk lisansını istenen lisans türüne çevirmektedir. Pilotluk lisansı çeviri işlemleri için;
Avrupa’dan Alınan Pilotluk Lisansının Türkiye’ye Çevirilmesi
Avrupa’dan alınan lisanslar EASA otoritesine bağlıdır.Bu lisans sadece avrupa ülkelerind4e geçerlidir Türkiye EASA’ya bağlı değildir fakat sınavsız şekilde sadece ücreti alarak çevrim yapmaktadır. Yeni yayımlanan yönetmelikte artık Türkiye’nin diğer otoritelere yaptığı gibi EASA’ya da uçuş çevrim sınavı getireceğini yazmıştır. Sadece 2 saatlik kısa bir uçuş ile çevrim sınavını verip lisansınızı çevirmiş olacaksınız.
Amerika’dan Alınan Pilotluk Lisansının Türkiye’ye Çevirilmesi
Amerika’dan alınan lisanslar FAA otoritesine bağlıdır. FAA lisansı dünya genelinde en çok kabul görülen güçlü bir lisanstır. Türkiye FAA lisans sahibi pilotlar için 2 saatlik basit bir çevrim uçuşu istemektedir. 2 saatlik uçuşunuzun ardından Türkiye lisansına sahip olacaksınız. Bu çevrim işlemi FAA lisansınızı iptal etmez aksine elinizde 2 otoritenin de lisansı bulunur.
Yurtdışında alınan pilotluk lisanslarının türkiye’de kullanılmak üzere çevirimi ile ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nin açıklamasını okumak için tıklayın.